Co je decentralizace?

 Decentralizace je jedno ze slov, které byste od krypto OG slyšeli v jednom kuse. Ve verzi kryptotrhů v roce 2022 se o ní mluví méně, ale to neznamená, že už není důležitá.

Pokud dnes máte zájem naučit se něco o technoplogii kryptoměn – je důležité pochopit, co decentralizace v krypto znamená, proč je tak klíčová a kdo dělá skutečnou práci za všemi těmito decentralizovanými řešeními. 

Pro ty odvážné, kteří dočtou až do konce, bude připravena také bonusová lekce.

Co je Decentralizace

Ve světě, kde se vše stále více centralizuje, nabízí kryptoměna nejen jedinečnou alternativu se svou decentralizovanou funkčností – ale také umožňuje lidem z celého světa spojit síly a vybudovat něco z ničeho prostřednictvím různých programů postavených na technologii blockchain. 

Obecně - decentralizaci lze definovat jako: Decentralizace je proces distribuce nebo rozptýlení funkcí, pravomocí, lidí nebo věcí mimo centrální místo nebo úřad.

Decentralizované burzy vs. centralizované burzy

Nejjednoduššeji to lze vysvětlit na konceptu krypto burz. 

Pokud chcete zobchodovat kryptoměny, můžete jít na decentralizovanou krypto burzu, jako je IDEX (decentralizovaná burza Ethereum). Jedná se o rozhraní, které vám umožňuje obchodovat Ether za jiné tokeny ERC20 (tokeny běžící na ethereum blockchainu). Nikdo vám nemůže zmrazit finanční prostředky ani vám je vzít.

Na druhou stranu – existují i ​​totálně centralizované kryptoburzy jako Binance , Bitfinex... Vy jim pošlete nějaké peníze a oni vám je připíší na účet. Jako v bance. Pokud pak chcete prodat kryptoměny - požádají vás, abyste poslali například nějaké coiny zpět.

Výhodou obchodování na centralizovaných platformách je to, že je mnohem levnější a taky obvykle plynulejší. Centralizované platformy jsou v podstatě jen účetní knihy, obchodování na nich nemanipuluje se skutečnými penězi, takže neplatíte transakční feečka. 

Kromě toho na centralizovaných burzách dochází k menším ztrátám kvůli technickým zádrhelům....Ale zase více ztrát kvůli narušení platformy.

Nejlepší na všech decentralizovaných burzách (zatím) je, že je nikdo neovládá a každý se může podívat do jejich kódu. Jsou skutečně transparentní a prodávají se jako bezpečnější než centralizované, protože neexistuje žádný centrální bod selhání.

Na druhou stranu – pokud se rozhodnete připojit k nějaké decentralizované aplikaci běžící na ethereum síti, budete ji muset umět spustit sami, protože to za vás nikdo jiný neudělá.

Takže ve většině případů, když lidé mluví o decentralizaci v krypto, mají na mysli toto: Žádná jednotlivá osoba nebo entita nemá výhradní moc nad sítí. Nikdo (ideálně) není super admin. V praxi to má trhliny, ale o tom jindy.

Kdo vlastně stojí za všemi těmi decentralizovanými řešeními?

Spousta amatérských krypto nadšenců s vášní pro podporu decentralizace a řešení všech těch různých problémů. Lidé, kteří byli hnáni touto myšlenkou a chtěli vylepšit věci (jako je nákup/prodej kryptoměn), se kterými se v současnosti setkáváme na centralizovaných platformách, přinést větší transparentnost na trh a dát lidem příležitost podílet se na procesu rozhodování.

Bylo by ale lež tvrdit, že v roce 2022 není iniciativa decentralizace komerční. Je velmi komerční, od té doby co se na ní dají vydělat peníze. Je komercializována do té míry, že dokonce přitahuje lidi, kteří obecně nejsou kryptoměnami příliš nadšení, ale decentralizované aplikace vidí jako potenciálně ziskový obchodní model. 

Ale to vše je ještě velmi mladé a rychle se rozrůstá. Přijde věk, kdy všechno začne dávat větší smysl pro všechny, včetně podniků.


Děkuji mnohokrát za přečtení! Také pokud nechcete, abych ztrácel čas psaním něčeho - proč se nepřipojíte k naší komunitě na Telegramu nebo nás nesledujte na Facebooku! Doufám, že nám to pomůže vytvořit společně zajímavé věci :) 

Na Telegram kanálu airdrops_atnet_channel zveřejňujeme seznam aktuálních airdropů a bounties každý večer!

Comments

Popular posts from this blog

Jak vypadalo neregulované obchodování pár let zpět